Συμβουλές και tips για να κρατάτε το αυτοκίνητό σας σε φόρμα!


Το αυτοκίνητό σας, εκτός από τον έλεγχο του επίσημου δικτύου, έχει και την ανάγκη του δικού σας ελέγχου. Έτσι, θα είστε πάντα σίγουροι ότι, ακόμα και ανάμεσα στα διαστήματα των service, το αυτοκίνητό σας παραμένει σε άριστη κατάσταση. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τα κυριότερα σημεία του κινητήρα και τα βασικά συστήματα για τη διατήρηση, τόσο της λειτουργίας του, όσο και της ασφάλειας.



Λάδι κινητήρα

Το λάδι του κινητήρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή απόδοση του αυτοκινήτου, χωρίς αυτό, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη. Ακόμα, όμως, κι όταν υπάρχει λάδι, αλλά είναι καμένο και βρώμικο, τότε δεν προστατεύει σωστά τον κινητήρα. Γι’ αυτό, φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τη στάθμη λαδιού στο αυτοκίνητό σας. Όσο δε για τη συμπλήρωση λαδιού, χρησιμοποιήστε το εγκεκριμένο λάδι, όπως ορίζει το βιβλίο οδηγιών χρήσης του αυτοκινήτου σας και τίποτα διαφορετικό από αυτό, είναι ειδικά μελετημένο ώστε να:



* Βελτιώνει την απόδοση καυσίμου.

* Περιορίζει τις εκπομπές ρύπων.

* Αυξάνει την αποδιδόμενη ιπποδύναμη.

* Εξασφαλίζει εξαιρετική απόδοση κατά την εκκίνηση με κρύο κινητήρα.



Ψυκτικό υγρό κινητήρα

Η διαδικασία της εσωτερικής καύσης ενός κινητήρα δημιουργεί τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη και να καταστρέψει τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, αν δεν προστατευτεί σωστά. Η επιλογή του κατάλληλου ψυκτικού υγρού, καθώς και η διατήρηση της προτεινόμενης ποσότητάς του, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου σας. Φροντίστε, λοιπόν, να διαβάσετε και να κατανοήσετε όλες τις διαδικασίες και προφυλάξεις που περιγράφει το βιβλίο οδηγιών χρήσης του αυτοκινήτου σας για τον έλεγχο αυτό.


Υγρό υδραυλικού τιμονιού

Η σωστή συντήρηση του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου σας περιλαμβάνει μία απλή διαδικασία, θα πρέπει να την ακολουθείτε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο:



* Εκκινήστε τον κινητήρα και αφήστε τον να ζεσταθεί μέχρι να φτάσει στη συνηθισμένη θερμοκρασία λειτουργίας του.

* Με τον κινητήρα στο ρελαντί, περιστρέψτε το τιμόνι δεξιά και αριστερά πολλές φορές.

* Σβήστε τον κινητήρα.

* Ελέγξτε τη στάθμη υγρού στο σχετικό δοχείο, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των ενδείξεων «MIN» και «MAX», αν βρίσκεται πράγματι, μην προσθέσετε υγρό.

* Αν η στάθμη είναι χαμηλή, τότε προσθέστε υγρό, σύμφωνα με το βιβλίο οδηγιών χρήσης.



Μπαταρία

Συμβαίνει συχνά, η μπαταρία να γίνεται το πιο παραμελημένο εξάρτημα του αυτοκινήτου. Παρόλο που λειτουργεί συνεχώς, μπορεί εύκολα να ξεχαστεί, ειδικά αν το αυτοκίνητό σας έχει αυτοσυντηρούμενη μπαταρία (πρόκειται για τον τύπο της μπαταρίας που δεν χρειάζεται ποτέ την προσθήκη απεσταγμένου νερού). Για να εξασφαλίσετε, λοιπόν, τη σωστή λειτουργία της μπαταρίας, πρέπει πρώτα-πρώτα να...
διατηρείτε καθαρούς και καλά σφιγμένους τους πόλους της. Πριν, όμως, αποπειραθείτε να την καθαρίσετε ή να της κάνετε service, βεβαιωθείτε ότι ο διακόπτης του κινητήρα είναι κλειστός. Στη συνέχεια, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

* Αν δείτε σημάδια σκουριάς στη μπαταρία, βγάλτε τα καλώδια από τους πόλους και καθαρίστε τους με συρματόβουρτσα (φορέστε, όμως, προηγουμένως γάντια, γιατί μπορεί τα οξέα της μπαταρίας να προκαλέσουν ζημιά στα χέρια σας).

* Για να καθαρίσετε τη μπαταρία, περάστε τα επηρεασμένα σημεία του κορμού ή/και των πόλων της με πυκνό διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού, για να εξουδετερώσετε τα οξέα, αφήστε το διάλυμα να αναβράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε το.

* Τοποθετήστε πάλι τα καλώδια στους πόλους και σφίξτε τα.


Μετά από το service της μπαταρίας, κάποιες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του κινητήρα μπορεί να χρειαστούν και πάλι ρύθμιση. Γι’ αυτό, πριν εφαρμόσετε την παραπάνω διαδικασία, συμβουλευτείτε το βιβλίο οδηγιών χρήσης του αυτοκινήτου σας.


Λαμπτήρες

Η οδήγηση τη νύχτα κάτω από κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνει δύσκολη και επικίνδυνη. Εκτός από τα προφανή προβλήματα που προκαλεί η χαμηλή ορατότητα, δημιουργεί και κίνδυνο βλάβης στα μάτια. Με την πάροδο του χρόνου, μια τέτοια βλάβη μπορεί να γίνει μόνιμο πρόβλημα. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχετε πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, αν όλοι οι λαμπτήρες του αυτοκινήτου σας έχουν σωστή λειτουργία.


Φρένα και υγρό φρένων

Ολόκληρο το σύστημα πέδησης της Mazda είναι σχεδιασμένο για να σας εξασφαλίζει πάντα τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την καλύτερη απόδοση. Τα τακάκια και οι δίσκοι της Mazda είναι σχεδιασμένα ώστε να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και να ταιριάζουν απόλυτα στο αυτοκίνητο σας.


Έλεγχος φρένων

Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στα φρένα. Διαβάστε τα προσεκτικά και, στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά, επισκεφτείτε άμεσα ένα από τα μέλη του επίσημου δικτύου εξουσιοδοτημένων επισκευαστών της Mazda:

* Αισθάνεστε τα φρένα περισσότερο μαλακά απ’ ότι ήταν συνήθως.

* Οι τροχοί μπλοκάρουν πιο εύκολα απ’ ότι συνήθως.

* Το αυτοκίνητο δεν φρενάρει ευθεία.

* Αναγκάζεστε να πατάτε το πεντάλ περισσότερο από το συνηθισμένο, για να αρχίσουν να πιάνουν τα φρένα.

* Ακούτε θορύβους όταν πατάτε το φρένο.

* Η στάθμη του υγρού φρένων έχει πέσει.



Έλεγχος στάθμης υγρού φρένων

Το υγρό φρένων πρέπει να ελέγχεται και να συμπληρώνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή όταν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά. Παρακάτω, θα βρείτε μία απλή, τυπική διαδικασία ελέγχου:



* Ανοίξτε το καπό και βρείτε που είναι το δοχείο υγρού φρένων (αναφέρεται στο βιβλίο οδηγιών χρήσης).

* Δείτε τη στάθμη του υγρού, αν είναι κάτω από την ένδειξη «MIN», τότε επικοινωνήστε με ένα εξουσιοδοτημένο επισκευαστή της Mazda για να ελέγξει το σύστημα.


Το υγρό φρένων είναι τοξικό και απαιτεί μεγάλη προσοχή, τόσο στην περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, όσο και στην περίπτωση που πέσει πάνω στο χρώμα του αυτοκινήτου.


Αμορτισέρ

Τα αμορτισέρ παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας. Ελέγχουν την κίνηση του ελατηρίου και της ανάρτησης, εξομαλύνοντας τις προεξοχές και τις λακκούβες του δρόμου. Ακόμη, διατηρούν σταθερό το φορτίο στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Έτσι, τα ελαστικά έχουν πιο σταθερό κράτημα πάνω στον δρόμο και σας προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας σε κάθε στροφή που συναντάτε στη διαδρομή σας. Επιπλέον, έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια ενός φρεναρίσματος, καθώς τα αμορτισέρ κάνουν το αυτοκίνητο να σταματά σε ευθεία γραμμή. Παρακάτω, αναφέρονται μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος στα αμορτισέρ:

* Ακούτε ή αισθάνεστε απροσδόκητα χτυπήματα, στο παραμικρό σαμαράκι ή λακκούβα.

* Όταν στρίβετε, το αυτοκίνητο ταλαντεύεται.

* Αν πιέσετε με το χέρι το φτερό του αυτοκινήτου σας προς τα κάτω, το αυτοκίνητο αναπηδά, αντί να επανέλθει ομαλά στη θέση του.

* Αισθάνεστε ότι το αυτοκίνητο φρενάρει σε μεγαλύτερη απόσταση από τη συνηθισμένη.

* Όταν φρενάρετε απότομα, το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου αναπηδά.



Ελαστικά

Το μέρος του ελαστικού που είναι σε επαφή με το δρόμο έχει σχεδόν το μέγεθος μιας παλάμης. Για το λόγο αυτό η σωστή επιλογή, συντήρηση αλλά και αντικατάσταση των ελαστικών έχουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και στην απόδοση του αυτοκινήτου σας μιας και η ασφάλειάς εξαρτάται απο τέσσερις παλάμες. Αν θέλετε το Mazda σας να συμπεριφέρεται τέλεια, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε ελαστικά. Χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος του ελαστικού, το βάθος και το σκάλισμα του πέλματός του, η ικανότητα μεταφοράς φορτίου, καθώς και οι ταχύτητες για τις οποίες προορίζεται, πρέπει να είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
Οι παρακάτω ενδείξεις προειδοποιούν σαφώς ότι πρέπει να κάνετε έλεγχο στα ελαστικά σας:

* Αν το αυτοκίνητο τραβά προς τη μία πλευρά.

* Αν τα ελαστικά φθείρονται ανομοιόμορφα.

* Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον έλεγχο του αυτοκινήτου.

* Αν αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος του αυτοκινήτου.

* Αν το τιμόνι παρουσιάζει ασυνήθιστους κραδασμούς.

* Αν χτυπούν οι τροχοί.

* Αν παρατηρήσετε εξογκώματα, ρωγμές η ξεφλουδίσματα στα ελαστικά σας.